WELCOME

NicE 2 mEet AlL oF u & w
elcome to my page... That just a little info, I wouLD like To Share wIT aLl of U mY Prenzz

Don't 4get, u all can email me.. if u want communicate or advised abt study or assignment

Tuesday, July 30, 2013

Cahaya Ramadan

Bismillahirrrahmannirrahim

Alhamdulillah segala puji bagi Allah swt, Tuhan yang memerintah seluruh alam dan selawat serta salam ke atas Nabi Junjungan, Nabi Muhammad saw, keluarga dan sahabat baginda.

Alhamdulillah di atas segala limpahan rahmat dan kasih sayang Allah swt. Setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah swt kerana dengan keizinanNYA, kita dapat bersama-sama dalam Ramadan kali ini. 

Semoga Allah swt memperkenankan segala doa kita... menerima segala amalan kita... dipanjangkan umur kita, diberi kita kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki, semoga hidup kita sentiasa dalam lindungan dan rahmat Allah swt, diberi kebahagiaan di dunia dan akhirat, dipermudahkan urusan menjadi tetamu Allah swt dan Rasulullah saw, hidup dan mati dalam islam... dijauhkan kita dari hasutan syaitan yang direjam dan sekutu-sekutunya, dijauhkan kita dari mala petaka dan kejahatan... Amin Ya Allah...Amin Ya Rahman... Amin Ya Rahim...

Perkongsian Ilmu antara hikmah Ramadan adalah seperti berikut: 

1. Memperolehi Darjat Takwa

Allah Ta’ala berfirman,
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.” (Qs Al Baqarah: 183). 

Ayat ini menunjukkan bahawa di antara hikmah puasa adalah agar seorang hamba dapat menggapai darjat takwa dan puasa adalah sebab meraih darjat yang mulia. Dalam puasa, seseorang akan melaksanakan perintah Allah dan menjauhi setiap laranganNya. Inilah pengertian takwa. Bentuk takwa dalam puasa dapat kita lihat dalam berbagai perkara. Pertama, orang yang berpuasa akan meninggalkan setiap yang Allah larang ketika itu iaitu dia meninggalkan makan, minum, berjima’ dengan isteri dan sebagainya yang sebenarnya hati sangat cenderung dan ingin melakukannya. Ini semua dilakukan dalam rangka taqorrub atau mendekatkan diri pada Allah dan meraih pahala dariNya. Inilah bentuk takwa. Kedua, orang yang berpuasa sebenarnya mampu untuk melakukan kesenangan-kesenangan duniawi yang ada. Namun dia mengetahui bahawa Allah selalu mengawasi diriNya. Ini juga salah bentuk takwa iaitu merasa selalu diawasi oleh Allah. Ketiga, ketika berpuasa, setiap orang akan semangat melakukan amalan-amalan ketaatan. Dan ketaatan merupakan jalan untuk menggapai takwa. Inilah sebahagian di antara bentuk takwa dalam amalan puasa.

2. Hikmah Meninggalkan Syahwat dan Kesenangan Dunia

Di dalam berpuasa, setiap muslim diperintahkan untuk meninggalkan berbagai syahwat, makanan dan minuman. Itu semua dilakukan kerana Allah. 

Dalam hadits qudsi, Allah Ta’ala berfirman,
يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِى
“Dia telah meninggalkan syahwat dan makanan kerana-Ku”.

Hikmah meninggalkan syahwat dan kesenangan dunia ialah pertama, dapat mengendalikan jiwa. Rasa kenyang kerana banyak makan dan minum, kepuasan ketika berhubungan dengan isteri, biasanya akan membuat seseorang lupa diri, kufur terhadap nikmat, dan menjadi lalai. Apabila berpuasa, jiwa akan lebih dikawal. Kedua, hati menjadi sibuk memikirkan perkara-perkaral baik dan sibuk mengingati Allah. Apabila seseorang terlalu disibukkan dengan kesenangan dunia dan terbuai dengan makanan yang lazat, hati pun akan menjadi lalai dari memikirkan perkara-perkara yang baik dan lalai dari mengingati Allah. Apabila hati tidak disibukkan dengan kesenangan dunia, tidak disibukkan dengan makan dan minum ketika berpuasa, hati pun akan bercahaya, akan semakin lembut, hati pun tidak keras dan akan semakin mudah untuk tafakkur serta berzikir pada Allah swt. Ketiga, dengan menahan diri dari berbagai kesenangan duniawi, orang yang cukup keperluan akan semakin tahu bahawa dirinya telah diberikan nikmat begitu banyak dibanding orang-orang fakir, miskin dan yatim piatu yang sering merasakan rasa lapar. Dalam rangka mensyukuri nikmat ini, orang-orang kaya pun gemar berbahagi dengan mereka yang tidak mampu. Keempat, dengan berpuasa akan menyempitkan perjalanan darah sedangkan syaitan berada pada jalan darah manusia. Puasa dapat menghalang syaitan yang seringkali memberikan was-was. Puasa pun dapat menekan syahwat dan rasa marah. Rasulullah saw menjadikan puasa sebagai salah satu ubat mujarab bagi orang yang mempunyai keinginan untuk menikah namun belum kesampaian.

Sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,
إِنَّ الشَّيْطَانَ يَجْرِى مِنِ ابْنِ آدَمَ مَجْرَى الدَّمِ
“Sesungguhnya syaitan mengalir dalam diri manusia pada tempat mengalirnya darah.” 

3. Mulai berubah menjadi lebih baik

Setiap muslim harus menjauhi perkara-perkara maksiat agar puasanya tidak sia-sia, dan bukan sekadar menahan diri daripada lapar dan dahaga. 

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
رُبَّ صَائِمٍ حَظُّهُ مِنْ صِيَامِهِ الجُوْعُ وَالعَطَشُ
“Betapa banyak orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut kecuali rasa lapar dan dahaga saja.”

Puasa menjadi sia-sia apabila diisi dengan perkara-perkara maksiat. Dalam berpuasa, setiap orang berusaha menjaga lisannya dari rasani orang lain, dari perkataan maksiat, dari perkataan dusta, perbuatan maksiat dan perkara-perkara yang sia-sia.

Dari Abu Hurairah, Rasulullah saw bersabda,
نْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِى أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ
“Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta malah mengamalkannya, maka Allah tidak perlu dari rasa lapar dan haus yang dia tahan.”

Dari Abu Hurairah, Rasulullah saw bersabda,
لَيْسَ الصِّيَامُ مِنَ الأَكْلِ وَالشَّرَبِ ، إِنَّمَا الصِّيَامُ مِنَ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ ، فَإِنْ سَابَّكَ أَحَدٌ أَوْ جَهُلَ عَلَيْكَ فَلْتَقُلْ : إِنِّي صَائِمٌ ، إِنِّي صَائِمٌ
“Puasa bukanlah hanya menahan makan dan minum saja. Akan tetapi, puasa adalah dengan menahan diri dari perkataan lagha dan rofats. Apabila ada seseorang yang mencelamu atau menganggumu, katakanlah padanya, “Aku sedang puasa, aku sedang puasa”.” 

Lagha adalah perkataan sia-sia, atau yang tidak berfaedah. Sedangkan rofats adalah istilah untuk setiap perkara yang diinginkan laki-laki pada wanita atau dapat pula bermakna kata-kata kotor. Pada bulan Ramadan, setiap insan menjadi lebih baik berbanding bulan-bulan sebelumnya. Rajin solat 5 waktu dan berjamaah bagi lelaki. Semoga amalan rutin di bulan puasa diteruskan walaupun di luar bulan Ramadan. Dalam bulan Ramadan banyak wanita muslimah berusaha bertudung dengan sempurna, maka di luar bulan Ramadhan seharusnya perkara ini tetap dijaga.

Rasulullah saw bersabda,
وَإِنَّ أَحَبَّ الْعَمَلِ إِلَى اللَّهِ أَدْوَمُهُ وَإِنْ قَلَّ
“(Ketahuilah bahawa) amalan yang paling dicintai oleh Allah adalah amalan yang berterusan walaupun sedikit.”

Ibadah dan amalan ketaatan bukanlah ibarat bunga yang mekar pada waktu tertentu saja. Ibadah solat 5 waktu, solat berjemaah, solat malam, gemar bersedekah dan berpakaian muslimah, bukanlah jadi ibadah bermusim. 

Para ulama seringkali menyatakan,
“Sejelek-jelek kaum adalah yang mengenal Allah (rajin ibadah) hanya pada bulan Ramadhan saja.”

Ingatlah pula pesan dari Ka’ab, 
“Barangsiapa berpuasa di bulan Ramadhan lantas terdetik dalam hatinya bahawa setelah lepas dari Ramadan akan berbuat maksiat pada Rabbnya, maka sungguh puasanya itu tertolak (tidak bernilai apa-apa).”

4. Kesempatan Menyayangi dan Merasakan Penderitaan Orang Miskin

Puasa menyebabkan seseorang lebih menyayangi orang miskin. Orang yang berpuasa pasti merasakan penderitaan lapar dalam sebahagian waktunya. Keadaan ini pun orang miskin rasakan begitu lama. Akhirnya ia berbuat baik kepada mereka dan pastinya mendapat balasan melimpah dari Allah swt. Dengan berpuasa, seseorang akan merasakan apa yang dirasakan oleh orang-orang miskin, fakir, yang serba kekurangan. Orang yang berpuasa akan merasakan lapar dan dahaga sebagaimana yang dirasakan oleh orang-orang yang miskin. Inilah yang menyebabkan darjatnya meningkat di sisi Allah. 

Info lain,

Para salaf sangatlah merindui bertemu dengan bulan Ramadhan agar memperoleh hikmah-hikmah yang ada di dalamnya. 

Sebahagian ulama menyatakan, 
“Para salaf biasa berdoa kepada Allah selama enam bulan agar dapat berjumpa dengan bulan Ramadhan dan enam bulan lagi mereka berdoa agar amalan-amalan mereka diterima”.

Allah Ta’ala berfirman,
مَنْ كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الآخِرَةِ نزدْ لَهُ فِي حَرْثِهِ وَمَنْ كَانَ يُرِيدُ حَرْثَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ نَصِيبٍ
“Barang siapa yang menghendaki keuntungan di akhirat akan Kami tambah keuntungan itu baginya dan barang siapa yang menghendaki keuntungan di dunia Kami berikan kepadanya sebahagian dari keuntungan dunia dan tidak ada baginya suatu bahagianpun di akhirat.” (Qs. Asy Syuraa: 20)

Ibnu ‘Abbas mengatakan, 
“Orang yang gemar berbuat riya’ akan diberi balasan kebaikan mereka di dunia. Mereka sama sekali tidak akan dizalimi. Namun ingatlah, barangsiapa yang melakukan amalan puasa, amalan solat atau amalan solat malam namun hanya ingin mengharapkan dunia, maka balasan dari Allah swt: “Allah swt akan memberikan baginya dunia yang dia cari-cari. Akan tetapi, amalannya akan lenyap di akhirat nanti kerana mereka hanya ingin mencari keuntungan dunia. Di akhirat, mereka juga akan termasuk orang-orang yang rugi”.”

Ingatlah selalu nasihat Rasulullah saw,
مَنْ كَانَتِ الآخِرَةُ هَمَّهُ جَعَلَ اللَّهُ غِنَاهُ فِى قَلْبِهِ وَجَمَعَ لَهُ شَمْلَهُ وَأَتَتْهُ الدُّنْيَا وَهِىَ رَاغِمَةٌ وَمَنْ كَانَتِ الدُّنْيَا هَمَّهُ جَعَلَ اللَّهُ فَقْرَهُ بَيْنَ عَيْنَيْهِ وَفَرَّقَ عَلَيْهِ شَمْلَهَ وَلَمْ يَأْتِهِ مِنَ الدُّنْيَا إِلاَّ مَا قُدِّرَ لَهُ
“Barangsiapa yang niatnya adalah untuk menggapai akhirat, maka Allah akan memberikan kecukupan dalam hatinya, Dia akan menyatukan keinginannya yang tercerai berai, dunia pun akan dia peroleh dan tunduk hina padanya. Barangsiapa yang niatnya adalah untuk menggapai dunia, maka Allah akan menjadikan dia tidak pernah merasa cukup, akan mencerai beraikan keinginannya, dunia pun tidak dia peroleh kecuali yang telah ditetapkan baginya.”

Sekadar perkongsian ilmu...dipetik dari sumber bacaan online
Selamat mengerjakan ibadah puasa
No comments:

Post a Comment